Getuigenis van Marijke

← ga terug naar Hearing like a Boss

Wat was voor jou de aanleiding om je in te schrijven voor de cursus?

Het was vooral het praktische aspect dat mij aansprak. Hoe kan ik beter in de praktijk met mijn gehoorprobleem omgaan, in verschillende situaties? Hoe kan ik de problemen die ik ondervind tot een minimum herleiden?

Welke concrete problemen ondervond je dan?

Ik wou voornamelijk te weten komen hoe ik met mijn gehoorprobleem kan omgaan op de werkvloer. Is het bijvoorbeeld beter om je collega’s en de gesprekspartners waarmee je in contact komt te informeren? Hoe kan je dit dan best aanpakken? Daarnaast wou ik een beter beeld krijgen van de gevolgen van gehoorproblemen op de mentale gezondheid. De grootste moeilijkheid voor mij is het verstaan van spraak, vooral in rumoerige situaties zoals op restaurant, op het werk en tijdens korte contacten (aan een onthaalbalie, op de trein of aan de kassa, …). Wanneer ik bijvoorbeeld met 10 personen aan tafel zit heb ik moeite om de gesprekken te volgen. In Corona tijden moest ik verplicht thuis werken en kon ik online vergaderen waardoor ik geen problemen ondervond. De grote hamvraag voor mij was het vinden van een manier om dit gehoorprobleem te combineren met het opnieuw op kantoor werken. Er was in eerste instantie een angstgevoel om niet meer aan sociale activiteiten te kunnen deelnemen zoals ik dat vroeger deed, een soort van schrik om mezelf al dan niet bewust af te sluiten en niet meer mee te doen. Ik wou vooral weten hoe ik de situatie naar mijn hand kan zetten zodat ik minder hinder ondervind van mijn gehoorprobleem.


Heb je getwijfeld om je in te schrijven?

Nee, eigenlijk niet. Het opzet van de cursus sprak me meteen aan. Ik ben iemand die rationeel is waardoor coaching en groepsgesprekken me minder liggen. Het online traject waarbij ik video's kan bekijken op mijn tempo leek me eigenlijk meteen interessant. Het hielp natuurlijk ook wel dat mijn werkgever tussenkwam in de kosten. Ik heb in de cursus geleerd dat ik mij meer mag blootgeven en open mag communiceren over mijn gehoorprobleem want het heeft een effect op werkelijk alles. Mensen kunnen immers geen rekening houden met je probleem zolang ze er geen weet van hebben.

Wat heb je nog geleerd?

Ik heb geleerd hoe een situatie naar mijn hand te zetten en alles effectief in de praktijk toe te passen. Het louter vertellen over je gehoorprobleem is niet voldoende, je moet je gesprekspartner(s) helpen door aan te geven hoe zij jou kunnen helpen. Ik vond de oefeningen van de werkblaadjes heel interessant om te doen. Het is een hele opdracht om bewust bezig te zijn met je gehoor en je activiteiten en het vergt wel tijd maar ik haal er heel veel informatie uit. Ik ben me nu meer bewust van mijn energieniveau, las de nodige rustmomenten in en werk nog steeds aan de vermoeidheid die ik voel. Deze is uiteraard nog niet weg maar ik ben me er wel meer van bewust en heb meer inzicht gekregen in de mentale en fysieke gevolgen van gehoorproblemen. Het meest interessante hoofdstuk voor mij persoonlijk was datgene over de mentale impact van gehoorverlies. De uitleg aangaande het toon- en spraakaudiogram heeft mij geholpen om mijn gehoorprobleem beter te begrijpen en makkelijker uit te leggen aan mijn omgeving.


Wat was voor jou een “eye opener”?

Het interview met de psychologe waarin ze het verschil uitlegt tussen burn-out en depressie vond ik echt interessant. Nu zie ik duidelijk het verschil en kan ik de alarmsignalen en valkuilen voor slechthorenden herkennen. Ook het hoofdstuk rond akoestiek vond ik inspirerend en vooral dan de positie die je in een ruimte kunt innemen. Daar ga ik concreet mee aan de slag. Ik ben me nu meer bewust van de invloed van akoestiek op het verstaan van spraak. Onbewust wist ik dit wellicht reeds maar ik had er nooit zo over nagedacht. Tot op heden hield ik nooit rekening met de akoestiek bij het reserveren van een restaurant maar nu doe ik dit wel en probeer ik een restaurant uit te kiezen waar ik minder last heb van lawaai.

Zou je de cursus aanbevelen aan anderen?

Ja, dat heb ik trouwens al gedaan.


Wil je nog iets toevoegen?

Samenvattend zou ik zeggen: inzicht. Ik heb heel veel inzicht gekregen. Gehoor heeft op redelijk veel aspecten een invloed waar ik voordien totaal niet bij stilstond. Wanneer je gehoorverlies hebt komt er toch meer bij kijken dan mensen beseffen. Gehoor heeft een grote invloed op het mentale en dus ook op het fysieke welzijn.

Ontdek onze trajecten!

Hoorcoaching sessies

Wil jij:

  • Meer inzicht in je eigen gehoorprobleem?
  • Met zelfvertrouwen gesprekken aangaan?
  • Op een authentieke manier over je
    gehoorprobleem communiceren?

Lees meer en ontdek hoe jij dit kan realiseren.


Lees meer

Hearing Like a Boss

Wil jij:

  • Met zelfvertrouwen je job uitvoeren?
  • Scherp en zonder aarzelen kunnen meepraten met de gesprekken?
  • Leren welke strategieën je kan hanteren om in elke moeilijke situatie
    beter te verstaan?

Lees meer en ontdek hoe jij dit kan realiseren.


Ontdek er alles over!