Getuigenis van Kristin

← ga terug naar Hearing like a Boss

Wat was voor jou de reden om deel te nemen aan HLB?

Ik zat zelf een beetje vast op dat ogenblik en was al een jaar geleden gestopt met het testen van hoortoestellen. Ik vond mijn gading niet en zat in een mentale dip. Ik was op dat moment bovendien niet aan het werk. Het lukte me allemaal niet en ik wou uit die neerwaartse spiraal geraken. Vandaar dat ik mijn kans greep wanneer deze cursus zich aanbood.

Wat waren concreet de problemen die je ondervond?

Ik voelde mij onbegrepen, zowel op het werk als thuis in de privésfeer. De luistervermoeidheid speelde mij enorm parten en ik had het moeilijk om daarmee om te gaan. Je denkt alles nog te kunnen zoals vroeger maar dan bots je op je eigen limieten en ondervind je dat het toch niet gaat.


En dan ontdekte je deze cursus. Heb je toen even getwijfeld om je in te schrijven?

Nee, ik dacht meteen “ik moet dit doen”. Alle hulp was immers welkom. Het is zelf zo’n moeilijke zoektocht om uit te vissen wat er gaande is en wat voor mij de juiste oplossing is. Plots verlies je je gehoor aan één kant en krijg je vervolgens de boodschap om ermee te leren leven. Maar hoe doe je dat in de praktijk?

Hoe heb je de HLB cursus ervaren?

Het was voor mij vooral een bevestiging dat hetgeen ik nu ervaar niet raar is maar compleet normaal. Ik ben geen uitzondering én ik overdrijf niet. Het zit niet gewoon tussen mijn twee oren. Voordien dacht ik soms dat het me niet lukte omdat ik me niet wilde aanpassen. Dankzij deze cursus heb ik echter geleerd dat mijn grenzen nu elders liggen en ik deze opnieuw moet zoeken. Voor mij was de bevestiging dat luistervermoeidheid normaal is werkelijk geruststellend, alsook het feit dat je ermee kan leren omgaan en rustpauzes moet leren inplannen. Bovendien heeft het mij gemotiveerd om mijn zoektocht naar een hooroplossing te hervatten en mijn situatie aan te pakken. De opdrachten hebben mij erg geholpen. Het probleem effectief opschrijven en erover praten tijdens de coaching sessies heeft héél veel gedaan voor mij.


Wat heeft deze aanpak voor jou juist veranderd?

Ik heb opnieuw meer zelfvertrouwen om met mijn gehoorproblemen om te gaan. Mijn zelfvertrouwen had immers toch wel een serieuze deuk gekregen en ik vroeg me af of ik niet diegene ben die flauw doet en overdrijft. Nu heb ik geleerd dat ik totaal niet flauw ben en niet overdrijf, ik moet gewoon manieren vinden om ermee om te gaan.

Heb je concrete resultaten behaald?

Ik zal veel makkelijker durven zeggen "sorry maar kan je het nog eens herhalen, ik heb een hoorprobleem" dit terwijl ik vroeger heel vaak gewoon “wablieft” zei. Nu ga ik sneller zeggen wat het probleem is en merk ik veel meer begrip bij de gesprekspartner(s). Mensen vinden het niet erg om iets te herhalen wanneer ze de context kennen. Ik heb na maanden mijn collega's terug gezien en heb vastgesteld dat ik nu, dankzij mijn nieuwe hooroplossing, minder vaak moest vragen om iets te herhalen en veel meer kon horen. Ik had zelf voordien al heel wat online opgezocht. Je komt veel te weten maar het werkelijk in de praktijk toepassen komt pas naar boven dankzij de coaching sessies. Daarenboven moet je het ook delen met anderen in je omgeving, goed opgebouwd en gestructureerd. Samengevat ben ik heel blij dat ik ook voor de coaching sessie heb geopteerd.


Zou je de cursus aanbevelen aan anderen?

Ja absoluut, Ik zou deze zeker aanraden aan mensen met een gelijkaardig probleem. Het probleem werd vastgesteld en de diagnose was er, gehoorverlies aan 1 kant. Maar wat dan? Het louter testen van hoortoestellen hielp niet of te weinig. Vervolgens krijg je de boodschap om ermee leren om te gaan. Ik wou dat wel doen maar hoe begin je hieraan? Na mijn diagnose van gehoorverlies ging ik opnieuw aan het werk maar dit bleek erg frustrerend. Ik deed hetzelfde werk als voorheen en wist dat ik het op zich wel kon, maar op het einde van de werkdag was ik helemaal uitgeput, compleet op. Het was erg moeilijk om opnieuw mijn weg te vinden. Momenteel ben ik nog volop in de fase van ermee leren om te gaan maar ik zie het nu wel heel positief in. Ik dacht vroeger dat het enkel mijn probleem was en ik er maar moest mee leren leven. Ergens is dat wel het geval maar dat wil niet zeggen dat ik niet aan de personen rondom mij mag vragen om rekening te houden met bepaalde zaken. Nu zal ik veel sneller aangeven wat de situatie is. Het probleem bij naam noemen heeft voor mij het grote verschil gemaakt, zodat anderen mijn probleem kunnen begrijpen.

Wil je hier graag nog iets aan toevoegen?

Ik zou willen zeggen dat deze cursus standaard zou moeten worden aangeboden aan iedereen die geconfronteerd wordt met plotse doofheid. Mij heeft dit traject enorm geholpen. Mensen moeten weten dat er meer oplossingen zijn dan hoortoestellen alleen en de boodschap om ermee te leren leven. Het vraagt veel tijd en energie om de situatie te accepteren en deze een plaats te geven. Je moet bepaalde zaken gaan aanpassen zoals je communicatie, houding en je manier van omgaan met luistervermoeidheid. In het begin dacht ik dat het wel zou beteren en mijn hersenen zich wel zouden aanpassen. Een jaar later liep ik echter nog steeds tegen mijn grenzen aan. Nu gebeurt dit nog maar ik voel het veel sneller en kan het ook makkelijker toegeven. Bijgevolg bouw ik nu tijdig de nodige rustmomenten in.

Ontdek onze trajecten!

Hoorcoaching sessies

Wil jij:

  • Meer inzicht in je eigen gehoorprobleem?
  • Met zelfvertrouwen gesprekken aangaan?
  • Op een authentieke manier over je
    gehoorprobleem communiceren?

Lees meer en ontdek hoe jij dit kan realiseren.


Lees meer

Hearing Like a Boss

Wil jij:

  • Met zelfvertrouwen je job uitvoeren?
  • Scherp en zonder aarzelen kunnen meepraten met de gesprekken?
  • Leren welke strategieën je kan hanteren om in elke moeilijke situatie
    beter te verstaan?

Lees meer en ontdek hoe jij dit kan realiseren.


Ontdek er alles over!