Wat was voor jou de reden om je in te schrijven voor de cursus?

Eigenlijk vooral uit nieuwsgierigheid, ik vroeg me af of er nog nuttige tips voor me waren. Ik zat midden in het CI traject, de operatie en eerste fitting vonden ongeveer een half jaar geleden plaats. Dat is zo'n moment waarbij je stilstaat bij je gehoor, een fase waarbij je analyseert wat er moeilijk gaat. Ik stelde me de vraag wat dat gehoorverlies nu echt voor mij betekent. Ook was ik benieuwd naar toepassingen op de werkvloer en naar hetgeen er na mijn CI traject zou veranderen op vlak van werk.

Zelf stond je dus al heel ver in het hoortraject en wist je al heel wat over het gehoor, oplossingen en strategieën.

Ja dat gevoel heb ik ook. Ik heb heel vaak gedacht “moest ik je 25 jaar geleden zijn tegengekomen of die cursus toen hebben gevolgd, was dit een hele grote duw in de rug geweest. Dan had ik extra kapstokken gekregen om mee te nemen in het traject.” Nu heb ik het in de loop der jaren allemaal zelf moeten ondervinden wat soms wel moeilijk was. Termen zoals bijvoorbeeld luistervermoeidheid werden vroeger totaal niet vernoemd of besproken.


Wat vond je van de cursus?

Ik vind dat het traject heel goed in mekaar zit. De opbouw is logisch opgevat, met af en toe wat humor, maar tevens met de nodige aandacht voor negatieve gedachten die er ook mogen zijn. Soms loopt het nu eenmaal niet goed en raak je gefrustreerd. Het is goed om te beseffen dat deze gevoelens compleet normaal zijn. Er worden heel wat herkenbare dingen in de cursus aangehaald. Ik sta misschien wel wat verder in het hoortraject maar het is allemaal herkenbaar en leuk om te horen. Je krijgt bevestiging en structuur.

Was de cursus wat je ervan verwacht had?

Ik had eigenlijk geen verwachtingen, was gewoon nieuwsgierig maar werd aangenaam verrast.


Wat heeft je dan concreet verrast?

De uitgebreidheid van het pakket. De verschillende stappen die worden besproken, het mentale aspect, hulpmiddelen, concrete tips,... Ook het akoestische gedeelte was heel interessant. Ik had reeds voordien een goed beeld van de hulpmiddelen maar deze worden tijdens de cursus nog meer in detail toegelicht wat erg fijn is. Het online platform met video's is erg handig. Je kan de sessies starten wanneer je wil en op je eigen tempo. De ondertiteling is een waardevolle toevoeging, zeker bij langere video's en interviews. Zo gebruikte ik de cursus als hoortraining.

Zou je de cursus aanraden aan CI dragers of personen die recent een implantaat lieten zetten?

Elk CI traject is uiteraard anders. Zelf ben ik 3 maanden na mijn eerste fitting met deze sessies gestart, ondersteund door ondertiteling, te gebruiken als hoortraining. Dat was leuker om te volgen dan bijvoorbeeld het nieuws. Ik denk dat iedereen met een gehoorverlies baat kan hebben bij deze cursus, ongeacht het type gehoorverlies.


Heb je in de praktijk iets gedaan met de tips uit de cursus?

Ja, dankzij de cursus besef ik dat ik Roger producten ook tijdens andere activiteiten kan gebruiken, bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Hoewel ik reeds veel wist over strategieën en hoe me te positioneren, sta ik nu veel meer stil bij mijn gehoorverlies. Toen ik bijvoorbeeld onlangs op familieweekend was, nam ik de tijd om de situatie te analyseren en stelde ik mezelf de nodige vragen. Wat maakt het volgen van gesprekken zo moeilijk? Ligt het aan de akoestiek of zijn het andere factoren die spelen? Hoe kan ik de situatie anders aanpakken? Voordien gaf ik geen signalen wanneer het me even te veel werd waardoor mijn nabije omgeving niet besefte hoe zwaar ik het eigenlijk had. Nu probeer ik er op te letten om dit aan te geven en regelmatig een hoorpauze te nemen. De cursus heeft mij meer doen stilstaan bij het probleem en hoe het aan te pakken.

Wil je graag nog iets toevoegen?

Ik stel vast dat de nazorg na de implantatie van een CI ontoereikend is. Je krijgt weliswaar een nieuwe oplossing aangereikt maar wat dan? Ik ben er rotsvast van overtuigd dat dit traject HLB mensen kan helpen in het leren omgaan met hun CI en met hun gehoorverlies. Jammer dat ik jou en je traject niet 20 jaar eerder ben tegengekomen, het had me het leven veel makkelijker gemaakt. Ik hoop dat je nog veel mensen kan verder helpen met deze cursus. Tenslotte wil ik graag nog zeggen dat ook je omgeving een niet te onderschatten rol speelt in het proces. Ik heb altijd, en nog steeds, heel veel steun gehad aan mijn ouders en heb nooit het gevoel gehad dat ik er alleen voor stond. Ook voor hen was het vallen en opstaan maar ze zijn er steeds, op elk moment, voor me geweest.

Ontdek onze trajecten!

Hoorcoaching sessies

Wil jij:

  • Meer inzicht in je eigen gehoorprobleem?
  • Met zelfvertrouwen gesprekken aangaan?
  • Op een authentieke manier over je
    gehoorprobleem communiceren?

Lees meer en ontdek hoe jij dit kan realiseren.


Lees meer

Hearing Like a Boss

Wil jij:

  • Met zelfvertrouwen je job uitvoeren?
  • Scherp en zonder aarzelen kunnen meepraten met de gesprekken?
  • Leren welke strategieën je kan hanteren om in elke moeilijke situatie
    beter te verstaan?

Lees meer en ontdek hoe jij dit kan realiseren.


Ontdek er alles over!