Wat was voor jou de reden om je in te schrijven voor deze cursus?

Al zoekend had ik deze cursus toevallig online gevonden. Ik wou voornamelijk te weten komen hoe ik met mijn gehoorprobleem kan omgaan en het beste rendement uit mezelf kan halen in relatie tot mijn werk. Behalve hoorapparaten en Roger microfoons had ik nog onvoldoende kennis over andere mogelijkheden. Toen ik deze cursus onder ogen kreeg was de keuze snel gemaakt. Ik was vooral benieuwd naar wat het mij in de praktijk zou opleveren. Ik had voordien zelf al hulp gezocht voor een goede aanpak op de werkvloer maar ik botste steeds tegen hetzelfde probleem, de hulpverlening weet te weinig over gehoorproblemen. Ik had nooit de bedoeling om van werk te veranderen, de parameters van mijn werk blijven immers dezelfde. Maar wat kon er dan wel veranderen? Ik ging namelijk zelf dingen moeten aanpassen. Ik besefte dat ik iemand nodig had die de nodige kennis inzake gehoorproblemen beheerst mét een achtergrond in audiologie. Ik had dus geen jobcoach nodig maar een audioloog.

Welke problemen ondervond je op het werk waardoor je besliste om hulp te zoeken?

Ik geef les en sta voornamelijk voor grote groepen tot 25 leerlingen. Hoe meer leerlingen, hoe groter de afstand letterlijk wordt om hen te verstaan. Ik zocht constant strategieën om de leerlingen die verder van me af zaten te verstaan wat zeer vermoeiend was. Ik wou te weten komen hoe ik dit beter kon doen en hoe ook mijn werkgever de situatie kon verbeteren. Ik wilde leren om op een redelijke manier assertiever te zijn en wou een werkwijze vinden om met de werkgever in communicatie te gaan. Hiertoe moest ik eerst inzicht krijgen in mijn eigen problematiek.


Heb je even getwijfeld om je in te schrijven?

Neen en meteen wist ik dat ik ook de 1-to-1 coaching erbij wou omdat je dan persoonlijke feedback krijgt. Vanuit mijn onderwijservaring weet ik dat je vanuit je expertise meer uit een persoon kunt halen. Ik ging ervan uit dat een audioloog de expertise heeft om mijn gehoorprobleem voor mij duidelijk in kaart te brengen en er ook concreet iets mee te doen.

Was het een goede investering?

De cursus heeft me een meer gestructureerd gevoel gegeven. Ik kan nu mijn gehoorprobleem juister benoemen, zonder dat ik meteen in verdedigingsmodus moet gaan want zo voelde ik me soms. Tijdens de coaching werden zaken nu duidelijk voor mij benoemd of gestructureerd, zaken die ik misschien wel al kende maar toch werkte het echt wel verhelderend. Vergelijk het met het opruimen van een rommelbureau, mijn hoofd is dankzij de cursus opnieuw opgeruimd. Daarnaast leerde ik heel wat nieuwe dingen en kreeg ik uiterst gedetailleerde informatie over zaken waar ik te weinig van kende zoals de akoestiek van een ruimte.


Hoe heb je de cursus ervaren?

De cursus heeft me echt structuur bijgebracht. Het feit of je problematiek al dan niet perfect in die structuur past maakt niet uit, je kan er zelf elementen uithalen en het brengt dingen samen. Na een tijdje leg je dan ook veel verbanden. De mix tussen het verwerken van de informatie op je eigen tempo en de 1-to-1 coaching heb ik als zeer positief ervaren. De coaching gesprekken maakten dat er een proces werd opgestart. De duidelijke filmpjes werden ondersteund door werkblaadjes wat het geheel afwisselend maakte.

Wat was voor jou een eye opener?

Het mentale aspect dat ernstig wordt genomen. Iemand die niet aan gehoorverlies lijdt heeft geen besef van de mentale impact. Dat gegeven werd stapsgewijs goed in kaart gebracht. Voor mij was dit erg herkenbaar en ik was blij dat er zowel aandacht was voor het fysieke als voor het mentale. Daarnaast is er ook nog het belangrijk gegeven van mindset. Je start vanuit het audiologisch probleem maar betrekt vervolgens de aspecten technologie en psychologie erbij. Gehoorproblemen hebben immers een effect op alle aspecten van het leven. Dankzij dit inzicht is het voor mij nu gemakkelijker om dit ook aan anderen duidelijk te maken.


Welke resultaten heb je behaald?

Het schooljaar is nog maar net begonnen maar ik kan nu kort en bondig, op een gestructureerde manier, mijn problematiek overbrengen naar anderen toe. Ik maak nu veel sneller duidelijk waarmee ik het moeilijk heb en geef aan wat ik nodig heb zodat er op het werk rekening mee kan worden gehouden. Voor mijn leerlingen is dit weliswaar niet altijd even vanzelfsprekend. Ik zet nu ook extra hulpmiddelen in als de groep groot is. De cursus heeft me immers geleerd welke middelen ik best in welke situatie gebruik op een efficiënte manier. Ik heb ook ingezien dat hoortoestellen niet alles kunnen oplossen. Ik had dit uiteraard zelf reeds aan den lijve ondervonden maar het was fijn om bevestigd te krijgen dat het normaal is dat ik in sommige situaties nog niet alles kan verstaan. Het was dan ook leuk om te leren wat je zelf allemaal kan doen om de situatie te verbeteren.

Wat heeft je verrast?

Ik werd informatief verrast bij het hoofdstuk rond akoestiek en nagalmtijd. Ook de informatie over energiebalans was uiterst relevant. Niet alleen was het interessant om hier meer over te weten te komen, ook was het nuttig om te horen hoe ik dit concreet kan toepassen op het werk zodat ik aan het einde van de dag niet volledig uitgeput ben.


Zou je de cursus aan iemand anders aanbevelen?

Jazeker! Meer nog, ik zou deze cursus zelfs aanraden aan mensen die geen gehoorprobleem hebben maar wel veel met communicatie bezig zijn. Het is voor iedereen interessant om meer over het gehoor te weten. Ook mensen die zich bewust zijn van een beginnend gehoorprobleem maar nog geen hooroplossing dragen of dit een nog te grote stap vinden kunnen perfect met deze cursus starten.

Wil je er nog iets aan toevoegen?

Voor mij was dit een goed plan, ik heb er veel dingen uitgehaald die voor mij relevant zijn. Dit is het begin van mijn persoonlijk traject. De situatie terugdraaien lukt toch niet maar ik heb geleerd om er beter mee om te gaan. Wanneer je een tuinfeestje organiseert en het weer tegenvalt, dan moet je dit ook accepteren. Als je vervolgens de nodige maatregelen treft, kan je het feestje binnen verderzetten. Misschien wel iets makkelijker om te accepteren dan gehoorproblemen maar de vergelijking is er. Ik heb geleerd dat je nu eenmaal in die situatie zit en ermee moet omgaan. Ik kan het niet wegdenken. Ik kan alleen mijn best doen om de situatie te verbeteren en mijn mindset is hierbij minstens even belangrijk.

Ontdek onze trajecten!

Hoorcoaching sessies

Wil jij:

  • Meer inzicht in je eigen gehoorprobleem?
  • Met zelfvertrouwen gesprekken aangaan?
  • Op een authentieke manier over je
    gehoorprobleem communiceren?

Lees meer en ontdek hoe jij dit kan realiseren.


Lees meer

Hearing Like a Boss

Wil jij:

  • Met zelfvertrouwen je job uitvoeren?
  • Scherp en zonder aarzelen kunnen meepraten met de gesprekken?
  • Leren welke strategieën je kan hanteren om in elke moeilijke situatie
    beter te verstaan?

Lees meer en ontdek hoe jij dit kan realiseren.


Ontdek er alles over!